Det var ett tag sen jag skrev ett inlägg om mitt jobb. Sist fick jag en hel del både positiva och negativa reaktioner. Som tur var, mest positivta.

Jag har väldigt svårt att förstå vad som får sexköpande män, att tro sig veta att de prostituerade tjejerna älskar att bli påsatta för pengar. Många tjejer tar emot mellan 5-10 kunder om dagen, 7 dagar i veckan. Vem skulle älska att suga av och knulla så ofta, dessutom med vilt främmande män??

Anledningen till att jag vill skriva om detta igen är att jag vill nå ut till er ”vanliga” människor, så att ni får veta hur prostitutionsverksamheten fungerar och att den existerar just bakom husknuten.

Jag har sedan början på detta år arbetat som spanare i Citypolisens Prostitutionsgrupp. Våra huvudsakliga arbetsuppgifter är att gripa sexköpare, uppdaga koppleriverksamhet, fånga upp och hjälpa minderåriga som säljer sex. Vi lägger mycket fokus på att gripa sexköparna. Det kan många tycka är konstigt, men anledningen till att vi gör detta är att försöka få bort, eller åtminstone minska på efterfrågan. Just nu är efterfrågan på prostituerade ganska stor bland män som lever i Sverige. Jag lovar att dessa män mer än väl kan hålla min grupp sysselsatt dygnet runt i Stockholms City. Vi vill självklart också komma åt verksamheten bakom den prostituerade vilket vi gör genom att försöka hitta hallickarna. Så långe efterfrågan finns bland män att köpa sexuella tjänster så kommer tjejer att fortsätta utnyttjas genom prostitution.

Vi avslutade en koppleriutredning här om dagen och arbetspasset därpå trampar vi bokstavligt talat rakt in i nästa hallick under spaning. Så nu håller vi på med det fjärde koppleriärendet sedan jag började i denna grupp. Hallicken är den person som bedriver koppleriet. Enligt lagen gör man sig skyldig till koppleri genom att främja eller ekonomiskt utnyttja att en person har tillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning. Detta kan ge upp till 4 års fängelse. Om det är av större omfattning och klassas som grovt koppleri kan det ge upp till 8 års fängelse.

Det är ofta svårt att hitta hallickarna och styrka deras verksamhet. Tjejerna som de styr vill sällan avslöja deras hallick. Att de inte vill avslöja hallicken kan bero på att de inte vågar eller att de har en kärleksrelation och hon är den som försörjer dem genom att sälja sexuella tjänster. Det är sanslöst mycket pengar i omlopp i denna verksamhet. För en prostituerad tjej är normalpriset ca 1500 kr/30 minuter och 2500kr/60 minuter. Då ingår en avsugning, vaginalt sex och en utlösning. Vill man ha något annat eller få utlösning fler gånger så går det oftast att köpa till.

Jag och mina kollegor som arbetar med detta upplever att endast 5 procent av de tjejer som vi träffar prostituerar sig av fri vilja. De resterande 95 procenten är offer för en grovt organiserad brottslighet, eller prostituerar sig i en form av ett självskadebeteende, vilken vi inte ser som frivillighet.

En högst obildad kommentar som jag mötts av i arbetet är "Så jävla upprörande att snutarna lägger pengar och energi på detta. Mina skattepengar ska gå till att kämpa mot brott och inte vad två personer sluter för avtal i en lägenhet. Fy fan...”
För det första kan man diskutera vilka personer det är som sluter avtal med varandra?!
Viktigast vill jag tillägga att prostitution bara är en liten del av den organiserade hallickverksamheten. Dessa är inte sällan delar av stora internationella grovt kriminella grupperingar som inte bara sysslar med prostitution, utan även med vapen och narkotika.
Då prostitution omsätter mycket pengar är det en enkel och stor inkomstkälla för de kriminella nätverken. Vårt arbete med prostitution innebär i allra högsta grad att vi bekämpar de riktiga brottslingarna.

Jag är verkligen ingen manshatare på något sätt. Däremot har mitt jobb gett mig en inblick i en helt sjuk värld, som de flesta bara kan läsa om. Detta har fått mig att se på män på ett annat sätt. Alla män är långt ifrån potentiella sexköpare men alla olika kategorier av män är representerade bland sexköparna. Detta är skrämmande och är något jag aldrig kommer förstå.

Hoppas ni uppskattat denna läsning.
Ha en fin söndagkväll!!


     En artikel om mig från Sambandet, Polistidningen i Stockholms Län.