Jag känner att jag vill dela med mig om mina tankar runt kost, träning, att må bra och gränslandet till att inte må bra!!

Det är ofta som jag får komplimanger och beröm för mina prestationer, min kropp och min hängivenhet till träning och kost men jag får också höra många drypande kommentarer vilket är väldigt trist!   


Strävan efter den perfekta kroppen och den 
ultimata hälsosamma människan. 

Just nu präglas min fritid av några få saker, tillbringa tid med min älskade dotter och träning. Jag har många fantastiska vänner både i och utanför mitt träningsliv och jag träffar dem så ofta jag hinner. Jag trivs väldigt bra med detta liv och skulle inte vilja byta ut det mot något annat.

Jag medger att jag är fanatiskt och lägger ner extremt mycket tid på att planera min träning och mina måltider. Om jag inte gjorde detta skulle jag aldrig ha kommit dit jag är idag och inte heller nått mina mål. Jag undrar hur det kan störa andra människor så mycket? Varför får jag kommentarer som ”skaffa dig ett liv!!” När jag tackar nej till alkohol eller godsaker ”fan va trist du är”, ”va löjlig du är som inte äter/dricker detta”, ”kan du aldrig släppa loss?”, och liknande. Jag försöker strunta i detta, men det är bara så trist att få höra. Däremot blir jag väldigt glad över att få höra att jag inspirerar andra till ett sunt liv, för jag anser mig själv leva ett sunt liv som jag mår bra i.


Ett sunt liv på gränsen till Ortorexi, eller?
Jag har gjort några olika ortorexitester på nätet där man får svara på frågor om inställning till träning och mat, resultatet av testen visar att jag lider av ortorexi och bör söka hjälp! När jag googlar på Ortorexi så kan man sammanfatta betydelsen som nedan:

En person som drabbas av ortorexi har en stark strävan om att få kontroll över kroppen och att uppnå en viss livsstil och inte en strävan efter att bli smal. En person med ortorexi följer dieter och utför överdriven träning på ett tvångsmässigt sätt. En ortorektikers mål är att vara den ultimata hälsosamma människan. Ortorexia nervosa inte är någon psykiatrisk diagnos. Ortorexia kan betraktas som en träningsnarkomani som i kombination med en strikt och hälsosam kosthållning som kan leda till att den blir psykiskt ohanterlig och fysisk farlig för individen. 

Jag skulle vilja säga att ortorexi enbart är symptom på psykiska problem. Man blir inte psykiskt sjuk av att träna och äta hälsosamt. Jag läste om någon som beskrivit att det är känslorna som är sjukdomen, inte maten och inte träningen.

Många inom träningsvärlden har eller har haft ätstörningar, det är verkligen sorgligt, men jag kan förstå att det lätt bli så. Den är en hårfin gräns. Att göra massor av uppoffringar till förmån för träning och mat för att det är kul och man vill nå sina mål, eller att göra det att göra det i ett led av tvångsmässighet och för att slippa ha ångest. Den största anledningen till att jag skriver detta blogginlägg är att jag hoppas fler tar efter mig för att slippa hamna på andra sidan gränser där man inte mår bra.

Jag har gått på många dieter under min tävlingsverksamma tid och har därigenom lärt mig vad som fungerar för mig och vad som får mig att må bra. Då jag testat något som jag inte mår bra av har jag genast avbrutit. Förutom på sluttampen och i max ett par dagar under diet har jag låtit mig vara hungrig. Jag har inte varit lättirriterad pga låg energi, jag har haft ork till att träna som jag vill och bäst av allt så har min dietmat varit god. Om jag varit hungrig under min diet har jag ätit, men istället för att äta en smörgås har jag ätit en keso. Jag har aldrig vägt min mat och inte heller räknat kalorier. Såklart förstår jag att alla människor fungerar olika. Men jag tror att en stor orsak till psykiska problem är för strikta kostscheman, som skapar ångest om man gör ett litet kliv utanför schemat. Jag tror på mer flexibilitet i kosten. 

 
Jag har en stark strävan över att kontrollera min kropp genom träning och kost, men jag har svårt att se det tvångsmässiga i det då jag gör detta för att jag tycker det är riktigt skoj! För mig är träning kul och en livsstil som jag trivs med. Jag känner sorg över de som tränar mycket och lägger ner lika mycket tid som mig på sin mat och gör allt detta utan att må bra. Jag vill mer än gärna hjälpa till och var inte rädda för att maila mig om tips, frågor och funderingar. Jag vill gärna inspirera och hjälpa andra träningsnördar till ett roligt och hälsosamt liv!

Ha de gött!!