Jag har fått frågan från många hur jag gör för att gå ner i vikt inför en tävling. Jag har tidigare i min blogg nämnt att jag på några få dagar tömt mig och tappat flera kilon. Jag kan tyvärr inte ge er en riktigt bra förklaring varför det blir som det blir. Men jag ska i alla fall berätta hur jag gör och lite kort varför kilona försvinner. 

Det upplägg som jag använt mig av har jag även gett till några av mina kunder då dom varit i behov att tappa kilon snabbt för att t.ex väga in i rätt viktklass. I mitt upplägg har jag hämtat inspiration och kunskap från olika håll, bland annat från Joachim Bartoll och Peter Jegefalk.

Det jag skriver är endast baserat på egen erfarenhet och kunskap som jag läst mig till genom att googla, så många kan nog ha synpunkter. Dock fungerar detta på mig och har fungerat för de kunder jag hjälpt. 

Uppläggets syfte är att på kort tid gå ner i vikt utan att tappa styrka. Den lättaste vägen är då att göra sig av med vätska. Natrium och vatten är de stora byggstenarna i detta. Natrium binder vätska och när det närmar sig invägning så skall skall inget natrium tillföras kroppen för att så mycket vätska som möjligt skall lämna kroppen. För att få bäst effekt av detta så ska man en tid innan fylla på med extra mycket, både natrium och vätska. Natrium intar man i form av salt, välj gärna vanligt bordssalt istället för mineralsalt då det innehåller mer natrium. Beroende på hur mycket tid du har och hur mycket du skall gå ner i vikt så kan startdagen regleras. Vi säger i detta exempel att du har en vecka på dig. Börja då att ladda med extra salt dag 1. Salta maten extra mycket, krydda gärna med soja, salta ditt vatten. Rekommenderat saltintag från livsmedelsverket är 5-6 g/dag i detta fall skall du försöka få i dig det dubbla, 10-12 gram.

 

Njurarnas förmåga att ta hand om salt varierar från person till person. Ju äldre man är ju sämre är förmågan. När man äter mer salt än vad njurarna klarar att göra sig av med blir saltet kvar i kroppen och binder då till sig vätska vilket vi de första dagarna vill. För att sedan mot slutet få motsatt effekt. Att kroppen släpper all vätska.

Samtidigt som man ökar på saltintaget skall också vätskeintaget öka. Drick mellan 7-10 liter vatten om dagen från dag 1. Detta håller du fram till dag 5, alltså två dagar innan invägning. Från dag 5 ska man sluta tillföra salt. Var extremt noga så att inget salt intas av misstag med maten. Man kan ofta luras av te.x frysta kycklingfiléer som kan vara insprutade med saltlösning för att dem skall bli extra möra. Dag 6 slutar du med det stora intaget av vätska, alltså dagen innan invägning. Denna dag skall man under endast smutta på ca 1/2-1 liter vatten. Ät eller drick inget efter 18 på kvällen. Lite också beroende på vilken tid du skall vägas in samt tävla.

Samtidigt som du börjar natrium och vätskeladdningen skall du minska på kolhydraterna. Det första 2 dagarna kan man äta lite kolhydrater, men främst det som kommer från frukt och grönsaker. Ju närmare tävlingsdagen kommer ju mindre kolhydrater. Ersätt kolhydraterna med protein, ca 2,5 gram/kg kroppsvikt.

Efter invägning, fyll på med vätska, salter och kolhydrater. Men var försiktigt så att inte magen slår bakut! Det har hänt  mig! 

 
Glädje efter en lyckad tömning för att tävla i en viktklass lägre än vanligt och
där sätta 
världsrekord i marklyft på World Police & Fire Games.

Detta är egentligen inget jag rekommenderar till vem som helst. Mycket viktigt att man känner sin kropp väl och dess begränsningar. En tömning som denna kan stjälpa mer än hjälpa. Det är endast vid ett tillfälle jag själv gjort denna extrema tömning. Jag tappade då 5,5 kg på 5 dagar. För mig blev det då också som en trigger och jag kände mig piggare och starkare än någonsin. Jag brukar göra en minivariant av detta inför varje tävling såsom styrkelyft, fitnessfive, reppower mm. 

Jag svarar gärna på frågor och tar gärna emot synpunkter angående detta. 

Ha en fin kväll!